Wat is TuiNa?

Tuina (spreek uit als Twiena) is één van de therapieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde of Traditional Chinese Medicine (TCM). Het is te vergelijken met wat wij in het Westen verstaan onder manuele therapie. Je zou het ook wel Chinese osteopathie kunnen noemen. Het wordt daarom eveneens een Chinese medische oftewel therapeutische massage genoemd.

Binnen de TCM behandelt men niet alleen de klacht, maar probeert men de oorzaak van de klacht te behandelen. Hierbij wordt gekeken naar een totaalbeeld van de persoon. Klachten ontstaan in ons lichaam wanneer energie blokkeert, minder stroomt en er een teveel of te weinig aan energie/voeding aanwezig is. Door bepaalde technieken toe te passen op de meridianen, het weefsel en de acupunctuurpunten, kun je het lichaam aanwijzingen geven om verandering in gang te zetten. Het lichaam reageert hierop door een betere balans aan te brengen tussen yin en yang, voeding/vloeistoffen en beweging van energiestroom.

Een Tuina behandeling kent een grote variëteit aan verschillende massage- en manipulatietechnieken. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van moxa, cupping en guasha. De energie in je lichaam (qi) wordt hierdoor gestimuleerd om weer vrij en gelijkmatig te stromen. Dat leidt vervolgens tot een opheffing van blokkades. Het proces dat hiermee ingang is gezet kan nog dagen tot weken na de behandeling doorzetten.

______

De eerste geschriften van Tuina komen uit omstreeks 700 BC. De oude behandelvorm wordt tot op de dag van vandaag toegepast in China en het wordt in het Westen steeds populairder..

Tuina wordt ingezet bij de behandeling van tal van lichamelijke klachten en tevens bij mentale klachten. Het werkt zowel bij pijnklachten aan de rug, nek, bij hoofdpijn, menstruatie- en overgangsklachten als ook bij klachten die samenhangen met (chronische) stress, darm- en spijsverteringsklachten. Ook is het effectief bij de behandeling van klachten aan de ledematen en gewrichten, zoals een frozen schoulder, ischias, fybromyalgie.

Deze voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de omvangrijke lijst van aandoeningen waarop Tuina therapie ingezet kan worden.

Naast de effectieve medische behandeling op klachten en aandoeningen kan een Tuina massage ook prima ingezet worden als ontspanningsmassage. Een behandeling bevordert de circulatie, ontspant pezen en spieren en het heeft een positief effect op het zenuwstelsel en afweersysteem. Tevens komt het balancerend effect je gezondheid ten goede.

Tuina kan niet worden toegepast bij botbreuken en open wonden.

Tijdens een Tuina behandeling wordt een TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) diagnose gesteld. De constitutie, de omgeving en de huidige klachten worden meegenomen in de diagnose. Hierdoor sluit de behandeling nauw aan op de persoon waardoor het effect wordt geoptimaliseerd.

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van de technieken over een katoenen doek en/of met olie op de huid. In een Tuina behandeling kan tevens gekozen worden om cupping, guasha of moxa toe te passen. Ik gebruik alleen natuurlijke en biologische olieën.